Ana içeriğe atla

Okuduğum Ebeveyn Kitapları



Merhaba;

Sizlere birazcık hem hamileyken hem de hamilelikten sonra okuduğum kitaplardan bahsetmek istiyorum. Hep mi roman okuyalım canım?




Yeni Annelere Mucize Çözümler - Tracy Hogg: Bu kitabı hamileyken okudum. Aaa dedim ne kadar güzel, uygulanır ki bu. He gülüm hee. Şimdi Tracy abla diyor ki bebeğinizi bir rutine sokun. 2.5 saatte bir yedirin, oyun oynayın, uyutun, geri kalan sizin zamanınız olsun. EASY (Eat, Activity, Sleep, Your Time) Hee gülüm hee. Çünkü bebekler de böyle programlı doğuyor değil mi? Bir kere buna uyabilmesi için bebeğinizin hiç meme istememesi lazım. Anne sütü 1 saatte falan sindiriliyor ve bebek çok küçükken daha fazla açlığa zaten dayanmıyor. Benim bebe 40 dakika uyuyor. 3 4 saat uyanık kalıyor falan. Olmuyor yani. Teoride desen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta. Tracy ablayla yollarımızı Barış gelince ayırdık:)


Mahallenin En Mutlu Bebeği, Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı - Dr.Harvey Karp: Bu da hamileyken okuduklarımdan. Bu kitapların ikisi de birbirine benziyor. Dr. Karp özellikle yenidoğan döneminde bebeği nasıl uyutacağımızı anlatıyor. Bence özellikle kundaklamak çok faydalı oldu. Gazı olduğunda yan yatırdık, uyutmak için hala pışpışlıyorum. Ben bebeği sallamadım ve emzik vermedim. Bence Tracy Hogg'dan çok daha iyi bir alternatif.

Image result for emzirme sanatı

Emzirme Sanatı: Emzirme sanatı La Leche League'in İncil'i. LLL ise "bence" anne sütü konusunda takıntılı. Ki iyi ki takıntılı. Ben kitabı okurken dilinden biraz rahatsız oldum çünkü şöyle bir sıkıntı var. Kitap insana şöyle bir his veriyor: Epidural aldıysan, sezeryan doğurduysan falan yeteri kadar anne olamazsın. Ama emzirme konusundaki tavsiyeler çok başarılı. Okuyup ne yapacağınıza siz karar vereceksiniz. Mesela memeden kesme konusunda diyor ki bebekler 2 ile 7 yaş arasında memeyi bırakırlar. 7 diyor 7 :P. Yooo dostum o kadar da değil be. 





Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler -  Sharon Mazel, Heidi E. Murkoff: Bu kitap çok faydalıydı. Ay ay bebek ne durumda, başıma neler gelecek gösteriyor. Ben sevmiştim. 





Ödüllerle Cezelandırılmak - Alfie Kohn: Bu kitabı henüz bitiremedim. Son dönemde çok popüler bu ödül - ceza yaklaşımı. Bu kitap çok teorik bu arada. Çok fazla kaynak var içinde. Okuması çok kolay değil ama çok faydalı. Ödül ve cezanın esasında nasıl aynı şey olduğunu anlatıyor. Ben ödül ve cezalarla yetiştirilmediğim için böyle yetiştirilmenin kötülüğünü çok kavrayamıyorum tabi ki. Ama anne baba olarak cezaya değilse de ödüle çok kolaylıkla kayabileceğimizi düşünüyorum. O yüzden sindire sindire okumak lazım bence.




Beni Ödülle Cezalandırma - Özgür Bolat: Bu kitap Alfie Kohn'un kitabının daha kolay okunanı bence. Bunu bitirdim mesela. Öncelikle Özgür Bolat'ın kitabı okunabilir bence.



Bilinçli Bebek- Altha J. Solter: Birdönem Barış'ın uykuları çok çok kötüydü. Hala iyi değil ama o dönem belki de ben çok yorgundum, katlanamıyordum resmen. O yüzden doğal ebeveynlik yaklaşımındakilerin başucu kitabı olan Bilinçli Bebek'i okudum. Kısaca bebeğiniz zaten herşeyin fakında diyor.   Ona güvenin, onun verdiği işaretleri iyi izleyin diyor. Bazen biraz ağlamak iyidir diyor. Yalnız bu kitabın benim üzerimde şöyle bir negatif etkisi oldu. Barış bazen çok ağlıyor ve sebebini bulamıyorum. Bu sefer de insan diyor ki "çocuğum bana bir şey diyor ve ben anlamıyorum." Bir de biraz ağlamak ne kadar ağlamak acaba? Bunu anlamadım. Ne zaman susturalım çocuğu? Bu cevabı bulamadığım için ağlatmadan susturmaya çalışıyorum. Bazen susmuyor o ayrı :)





Doğal Ebeveynlik - Dr. William Sears & Martha Sears: En güzelini en sona sakladım. Keşke bu kitabı hamileyken okusaydım. Bebek 6 aylık olunca bir kısmı için geç kalmış oluyorsunuz. Sears'lar kısaca diyorlar ki programları, eğitimleri bir kenara bırakın. Bebeğinizle ne kadar yakın olabilirseniz, ne kadar zaman geçirebilirseniz o kadar iyi. Zaten bence yaptığımız işe bir isim verilmesi gerekmiyor. Evet gerçekten de doğal ebeveynlik yapıyoruz. Bebeklerimizle aramıza uyku eğitimi gibi saçmalıklar sokmamıza gerek yok. Anneannelerimiz uyku eğitimi mi verdiler? Bebeklerini saatli mi emzirdiler? Bebeklerini daha küçücükken ayrı odalarda mı yatırdılar? Dediğim gibi bu kitap hamileyken okunmalı, el altından hiç kaldırılmamalı ve kafanız karıştıkça dönülüp bakılmalı. Birisi size bebeği şımartma, kucağından indir dediğinde tabii canım tabii diyebilirsiniz. Evet çok zor, özellikle de uyutmak. Ama bir o kadar da keyifli. 


Benim okuduklarım şimdilik bunlar. Sizin tavsiyeleriniz var mı? 

Yorumlar

  1. Merhaba, Emzirme Sanatı kitabını satmayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyazlı Kadın

Bir süredir okuduğum kitapları hiç yazmadığımı fark ettim. Hazır Beyazlı Kadın'ı yeni bitirmişken, kütüphanenin rafları arasında kaybolmamışken hemen yazayım bari dedim. Bu kitabı kitap klübümüzde okumuştuk, sanırım 3 kişi aldık sadece. Benden önce Bellanomisma okudu, diğer arkadaşımız okudu mu bilemiyorum. Ben esasında hayli kararlıydım, yazın sahilde okuyacaktım ama son anda aldığım kitaba Uğur el koyunca, (Zeno'nun Bilinci) elimde iki kitapla kalakaldım. Beyazlı Kadın ya da Karamazov Kardeşler.  Hadi dedim madem Bella çook beğendi, alayım raflardan da okuyayım. Wilkie Collins'in bu kitabı ilk gotik ve polisiye roman olarak geçiyormuş. Kitap yayınlandığında İngiletere'de öylesine büyük bir sükse yapmış ki Charles Dickens bile kıskançlık krizlerine girmiş Edward Drood'un Gizemi'ni yazmaya başlamış ama bitirmeye ömrü vefa etmemiş. Gerçekten de bir gizem olmuş sonu. Beyazlı Kadın İngiltere'de Limmerge Malikanesi'nde yaşayan iki genç kadına r...

Yeni Yıla ve Eski Yıla Dair

Merhaba; Uzun bir süredir kendimde değilim biliyorsunuz. Doktora yapmak dertli bir süreç, özellikle de yeterlik sınavı denilen sınav nedeniyle. Ne yazık ki eğitim sistemimiz insanları sürekli elemek üzerine kurulu. Sürekli sınavlardan geçmezsek kendimizi asla yeterli bulmuyoruz. Yeterlik sınavı da bir değil iki değil tam üç aşamalı bir sınav. sonuç olarak günümü geceme katarak çalıştığım bu sınavdan, burada bahsetmek istemediğim bir takım şeyler sonucunda kaldım ve yetersiz bulundum. Şimdi Mayıs ayında yapılacak sınava çalışmak durumundayım. Neyse ki gene yalnız değilim. Bu nasıl bir teselli bilmiyorum ama, sınava beraber girdiğimiz üç arkadaşım daha benimle beraber.  Şimdi biraz ara verdim. Bir tane daha endüktans, devre görecek halim yok. Kusucam yani. Bir müddet çalışmayı hiç düşünmüyorum.  Peki bu elimdeki süreyi nasıl değerlendirmeliyim? Öncelikle evle ilgili yapmak istediğim pek çok şey var. Bunların başında da resimlerin ve fotoğrafların duvarlara asılması, düğün foto...

2012 Dilekleri

Merhaba; Zorlu bir sene geçirdik. Depremler, terör olayları, ekonomik sarsıntılar, diğer ülkelerle yaşanılan sorunlar ve ufak ufak patlak veren iç savaşlar.... Evet 2011 pek parlak değil, 2012 nasıl olacak bilemiyoruz da. Ama umut ediyoruz ki iyi olsun. Pek çok güzel şey var istenilen, temel hepsi esasında sağlık ve mutluluk gibi. Peki benim kendi çapımda özel olarak istediklerim neler:) Teknolojik aletlerin gerisinde kalmayı sevmiyorum, iphone, ipad istiyorum. Artık benim param yetince kaçıncı versiyonları olursa o kadar versiyonlarından. Bir de laptopım öldü. Bu kadar apple ürününden sonra o da bir mac book pro oluversin değil mi? Pasaportuma yeni vizeler vurulsun ben yeni yeni ülkelere gideyim istiyorum. Hedeflerimin arasında Beyrut öncelikli. 2011de yaz tatillinde pek gezemedik Uğur izin alamadığı için. Bu sene bu açığı kapatabilmek istiyorum. Hatta öyle ki şöyle bir iki ay deniz kıyısında kalmak istiyorum. Her kadın gibi 5 kilo vermek istiyorum. Her kadın gibi o ayakk...